[ikoner i granit]
Hjem   Om Paulus   Ikon fremstilling   Bestillinger   Om mig    Biblen 1933 elektronisk    Nyhed Ikon Rammer   JuleIkon 2007   Links   Mail me

     Klik på billedet for større
        opløsning (2,4 Mb)

Danmarks ældste (ca. 965 år) og nok mest smukke ikon må være Jellingestenen uanset hvilke forhold og årsager den er frembragt under.
Grunden til at stenen tages med her er, - at det er de færeste der forbinder Jellinge stenen med Ikonskrivning. Men her er altså et specielt Ikon format med knap 1000 år på bagen.
Det er tankevækkende, at starten af kristendommen, lå lige så langt væk for vikingerne, knap 1000 år - som vikingetiden ligger for os i dag - ca. 1000 år.

Stenen har 3 sider.
En med Kristus afbilledet, en med et Løve væsen i kamp med en slange og en med tekst (Runer).
Afstøbning og replikation er foretaget. Resultatet kan ses på National Museet, hvis man ikke lige er i nærheden af Jellinge Kirke lidt Nord for Vejle.
Kopiens strålende farver er dannet efter de bedste bud man fra museet side kunne sansynliggøre at ha været de originale farver. Det er kopien der er afbilledet til venstre.

Store Jellinge sten er sat af sønnen Harald Blaatand over hans far Gorm den Gamle i år 965.
Lille Jellingesten er rejst af Gorm den gamle over hans kone Thyra omkring år 955.

Ordet Danmark er nævnt før i udenlandsk historie, - men det er her man første gang håndgribeligt i Danmarks historien støder på betegnelsen for det samlede rige.

Indskriften er følgende:
KUMLER DISSE EFTER GORM FADER SIN OG EFTER THYRA MODER SIN, DEN HARALD SOM SIG VANDT DANMARK AL OG NORGE OG DANERNE GJORDE KRISTNE

På bla.  da.wikipedia.org  og  fortidensjelling.dk  er der fyldesgørende beskrivelser hvis du vil vide mere.